Net Whizz
Image default
Gezondheid

De magie van aardbeien?

Dat je van het eten van fruit over het algemeen niet slechter wordt is wel algemeen bekend. De voedingswijzer schrijft ook voor dat iedereen dagelijks twee stuks fruit per dag moet eten. Over aardbeien wordt ook vaak gezegd dat ze helpen het cholesterol te verlagen. Is dit een fabel of is dit echt zo?

Omdat dit verhaal al langere tijd de ronde deed was het tijd om hier eens goed onderzoek naar te doen, althans dat was de gedachte van Spaanse wetenschappers. Voor een onderzoek heb je natuurlijk ook altijd proefpersonen nodig en het lukte ze om 23 vrijwilligers te vinden. Deze proefkonijnen werden een maand lang op een aardbeiendieet gezet. Voor en na de periode werden de vetten in het bloed gecontroleerd en hieruit bleek dat na afloop van het dieet het cholesterol wel degelijk was afgenomen. Is het dan toch waar en zijn aardbeien dan toch het middel tegen een hoge cholesterol?

Nee helaas niet want het bleek slechts om een tijdelijk effect te gaan. Nog geen twee weken nadat de proefkonijnen waren afgestapt van het aardbeiendieet keerden het cholesterolgehalte weer terug naar de oude waarden. Heb je nu een te hoog cholesterol dan is het zaak om ten eerste gezondere voeding te eten. Daarnaast zijn meer bewegen en stoppen met roken ook van belang. Om je cholesterol nog meer te verlagen kun ook voedingssupplementen kopen die cholesterolverlagend. Natuurlijke supplementen hebben wetenschappelijk namelijk aangetoond te kunnen werken tegen een te hoog cholesterol. Aardbeien kun je trouwens prima blijven kopen want ze zijn wel erg gezond voor je. Ze zitten bordenvol vitaminen en voor zwangere vrouwen is het zeker een aanrader. Een aardbei bevat namelijk veel foliumzuur waarvan we weten dat het een belangrijke rol speelt bij de vroege ontwikkeling van het kind.

 

 

http://www.oligo-pharma.nl/