Net Whizz
Image default
Huishoudelijk

Veilig omgaan met elektra tijdens een klus

Tijdens een klus aan elektra is het belangrijk om goed te denken aan je eigen veiligheid maar ook aan die van anderen. Tijdens een klus aan elektra kunnen er ook dingen misgaan die ook invloed hebben op anderen, dit kan zelfs zo erg zijn als een brand. Om verschillende redenen raden elektriciens dan ook aan om een moeilijke klus over te laten aan een echte professional.

Veilig omgaan met elektra begint met genoeg kennis

Kennis beschikken over de werkzaamheid die je gaat doen is erg belangrijk. Bij het vervangen van een stopcontact is het bijvoorbeeld wel handig om te weten waar alle kabels horen en welk stopcontact je nodig moet hebben. Als je buiten een stopcontact gaat vervangen dan gelden er bijvoorbeeld ook hele andere regels. Bij het vervangen van een groepenkast kan je denken aan groepen die weer goed geïnstalleerd moeten worden en bij een stroomstoring oplossen moet je ook zeker weten dat je wel het juiste probleem hebt aangepakt. Bij kennis opdoen is het vooral belangrijk dat je kennis krijgt over alle materialen, stappen, valkuilen en aandachtspunten om later optimaal te kunnen werken.

Veilig omgaan met elektra doe je met een stappenplan

Een stappenplan tijdens een klus kan erg handig zijn om te weten waar je bent en wat je moet doen. Voor een beginner kan het moeilijk zijn om te weten waar je nou mee bezig bent en een stappenplan kan hierbij helpen. Op deze manier zul je dingen niet dubbel doen en sla je niet zomaar een stap over. Mocht je kennis hebben verzameld over een klus dan ben je er vast ook achter gekomen wat grote aandachtspunten zijn. Deze kan je in het stappenplan verwerken om ervoor te zorgen dat je minder snel een fout maakt, hetzelfde geldt voor valkuilen.