Net Whizz
Image default
Bedrijven

Zonneboilers op een kosteneffectieve manier inzetten

Zonneboilers, ook wel zonneboilers genoemd, kunnen een kosteneffectieve manier zijn om warm water voor een huis te genereren. Ze kunnen in elk klimaat worden gebruikt, en de brandstof die ze gebruiken – zonneschijn – is gratis.

Er zijn twee soorten zonneboilersystemen – actief en passief. Een actief zonnecollectorsysteem kan ongeveer 80 tot 100 liter warm water per dag produceren. Een passief systeem zal een lagere capaciteit hebben.

Dit artikel wordt onder andere mogelijk gemaakt door Ista nederland. Ista verzorgt het energiebeheer en neemt dit aspect uit handen van onder andere VVE beheerders. Ista Nederland is gespecialiseerd en in een aantal landen marktleider op dit gebied. Bezoek de website van Ista voor meer informatie over wat Ista Nederland voor uw bedrijf kan betekenen.

Er zijn ook twee soorten circulatiesystemen, directe circulatiesystemen en indirecte circulatiesystemen. Directe circulatiesystemen voeren het huishoudelijk water door de panelen. Ze mogen niet worden gebruikt in klimaten met temperaturen onder het vriespunt. Indirecte circulatiecircuits zorgen voor glycol of een andere vloeistof door de zonnepanelen en gebruiken een warmtewisselaar om het huishoudelijk water op te warmen.

De twee meest voorkomende typen collectorpanelen zijn Flat-Plate en Evacuated-tube. De twee werken op dezelfde manier, behalve dat de afvoerbuizen geen convectieve warmte verliezen, wat hun efficiëntie aanzienlijk verbetert (5%-25% efficiënter). Met deze hogere rendementen kunnen Evacuated-tube zonnecollectoren ook ruimteverwarming bij hogere temperaturen en nog hogere temperaturen voor absorptiekoelsystemen produceren.

Elektrische weerstandswaterverwarmers die vandaag de dag gebruikelijk zijn in woningen hebben een elektrische vraag van ongeveer 4500 kW-h/jaar. Door het gebruik van zonnecollectoren wordt het energieverbruik gehalveerd. De aanloopkosten voor het installeren van zonnecollectoren zijn hoog, maar met de jaarlijkse energiebesparing zijn de terugverdientijden relatief kort.

Warmtepompen
Luchtwarmtepompen (ASHP) kunnen worden beschouwd als omkeerbare airconditioners. Net als een airconditioner kan een ASHP warmte onttrekken aan een relatief koele ruimte (bv. een huis bij 70 °F) en deze op een warme plaats (bv. buiten bij 85 °F) dumpen. In tegenstelling tot een airconditioner kunnen de condensor en verdamper van een ASHP echter van rol wisselen en de warmte van de koele buitenlucht absorberen en in een warm huis storten.

Dit artikel is geschreven door de partij Ista Nederland. Ista Nederland verzorgt onder andere het energiebeheer in Nederland. Ista Nederland is gevestigd in Schiedam. Als energiebeheer partij in Nederland is Ista Nederland een van de grootste nederlandse spelers.

Luchtwarmtepompen zijn goedkoop in vergelijking met andere warmtepompsystemen. Het rendement van luchtbronwarmtepompen neemt echter af wanneer de buitentemperatuur zeer koud of zeer warm is; daarom zijn ze alleen echt toepasbaar in gematigde klimaten.

Voor gebieden die zich niet in een gematigd klimaat bevinden, zijn grondwarmtepompen (of geothermische warmtepompen) een efficiënt alternatief. Het verschil tussen de twee warmtepompen is dat een van de warmtewisselaars van de grondbron onder de grond is geplaatst, meestal in een horizontale of verticale opstelling. De grondbron maakt gebruik van de relatief constante, milde temperaturen onder de grond, wat betekent dat hun rendement veel groter kan zijn dan dat van een luchtwarmtepomp. De in-ground warmtewisselaar heeft over het algemeen een aanzienlijke oppervlakte nodig. Ontwerpers hebben ze in een open ruimte naast het gebouw of onder een parkeerplaats geplaatst.

Energy Star aardwarmtepompen kunnen 40% tot 60% efficiënter zijn dan hun luchtwarmtepompen. Ze zijn ook stiller en kunnen ook worden toegepast op andere functies, zoals warmwaterverwarming.

Wat de initiële kosten betreft, kost het grondwarmtepompsysteem ongeveer twee keer zoveel als een standaard te installeren luchtwarmtepomp. De aanloopkosten kunnen echter meer dan gecompenseerd worden door de daling van de energiekosten. De vermindering van de energiekosten is vooral zichtbaar in gebieden met typisch warme zomers en koude winters.

Andere typen warmtepompen zijn waterbron en luchtaarde. Als het gebouw zich in de buurt van een waterlichaam bevindt, kan de vijver of het meer als warmtebron of gootsteen worden gebruikt. Lucht-aardwarmtepompen circuleren de lucht van het gebouw door ondergrondse kanalen. Door de hogere vermogensbehoefte van de ventilatoren en de inefficiënte warmteoverdracht zijn luchtaardwarmtepompen over het algemeen niet praktisch voor grote gebouwen.

Dit artikel is geschreven door de partij Ista Nederland. Ista Nederland verzorgt onder andere het energiebeheer in Nederland. Ista Nederland is gevestigd in Schiedam. Als energiebeheer partij in Nederland is Ista Nederland een van de grootste nederlandse spelers.

Duurzame bouwmaterialen
Zie ook: Groen gebouw
Enkele voorbeelden van duurzame bouwmaterialen zijn gerecycled denim of inblaasisolatie van glasvezel, duurzaam geoogst hout, tras, linoleum, schapenwol, beton (hoogwaardig en ultra high performance romeins zelfherstellend beton), panelen van papiervlokken, gebakken aarde, geramd aarde, klei, vermiculiet, vlaslinnen, sisal, zeegras, geëxpandeerde kleikorrels, kokosnoot, houtvezelplaten, calciumzandsteen, plaatselijk verkregen steen en rots, en bamboe, één van de sterkste en snelst groeiende houtachtige planten, en niet-toxische laag-VOS-lijmen en -verven. Vegetatieve bedekking of afscherming over de bouw enveloppen helpt ook in dezelfde mate. Papier dat wordt vervaardigd of vervaardigd uit boshout is vermoedelijk voor honderd procent recyclebaar, waardoor het bijna al het boshout dat het nodig heeft tijdens het productieproces regenereert en bewaart.

Gerecycleerde materialen

Recycling artikelen voor de bouwsector
Duurzame architectuur omvat vaak het gebruik van gerecycleerde of tweedehands materialen, zoals gerecycleerd hout en gerecycleerd koper. De vermindering van het gebruik van nieuwe materialen zorgt voor een overeenkomstige vermindering van de hoeveelheid opgenomen energie.

https://www.woningcorporaties.nl/leveranciers/ista-nederland-bv