Net Whizz
Image default
Woning en Tuin

Zelfvoorzienend in het tiny house: Kippen

Het verlangen naar een zo groot mogelijke zelfredzaamheid in tiny houses is meestal gebaseerd op crisispreventie – of het nu gaat om een persoonlijke financiële crisis of een economische crisis – en het verlangen naar een meer natuurlijk leven. Een meer ecologische levenswijze kan ook een motief zijn als je bedenkt dat er in de gebieden in kwestie geen leveringen en bevoorradingsreizen zijn.
 

Tiny houses: Minimalisme en een eenvoudig leven

Zelfvoorziening en zelfvoorziening hebben zelden iets te maken met minimalisme en een eenvoudig leven: het is gemakkelijker om veilig te leven als je je laat bedienen en alles “hapklaar” wordt geserveerd – het enige wat overblijft is het vinden van geschikte leveranciers. Zelfvoorziening betekent, naast de hoeveelheid werk, het nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen levensstijl op een dagelijkse basis. Een tiny house kan hier een grote rol in spelen. Niet bekend met het tiny house concept? Op tinyhouselife.nl vindt je meer informatie. Het verantwoordelijkheid nemen voor je eigen levenstijl kan sommige mensen doen aarzelen – veel mensen vinden het leven tegenwoordig toch al te complex. De inspanning die zelfvoorziening met zich meebrengt, kan echter ongetwijfeld worden gecompenseerd door het bevredigende gevoel van onafhankelijkheid en de nabijheid van de natuur.

 

Zelfvoorzienend – verrijkend of uitputtend?

Er zijn een aantal manieren om meer zelfvoorzienend te zijn – sommige zeer handig door middel van een eenmalige installatie (zoals PV-modules voor elektriciteit of een groene rioolwaterzuiveringsinstallatie op het dak van je tiny house), andere min of meer arbeidsintensief (zoals zelfvoorzienend vanuit de tuin). Om de juiste mate van belasting en voldoening voor jezelf persoonlijk te vinden, is het de moeite waard om eerst en later ook regelmatig in jezelf te gaan en de eigen motieven, opvattingen en capaciteiten te doorgronden. 

Er kan geen algemene aanbeveling worden gedaan, omdat de combinatie van woon- en woonomstandigheden, individuele veerkracht en individuele wensen en behoeften simpelweg te individueel is.

Tiny house “Tuinkippen” – voor wie is het geschikt?

De zelfvoorziening van een tiny house uit de tuin hoeft niet te stoppen bij het kweken van groenten (eventueel in het verhoogde bed): Tot enkele decennia geleden was de veeteelt en vooral de kippen in de tuin in Nederland heel gewoon, zelfs in stedelijke gebieden – nu wordt het weer steeds populairder. We durfden het experiment zelf uit te voeren en richtten in de tuin voor ons tiny house een kleine kippenboerderij op. In de komende weken en maanden zullen we verslag doen van onze ervaringen. We geven tips voor de keuze van de geschikte kippenrassen, de aankoop en bouw van kippenstallen, het ontwerp van de ren en nog veel meer.