Aangezien het milieu al enkele jaren een veelbesproken onderwerp is, willen veel mensen de overstap maken naar een levenswijze en een huishouden waarin duurzaam verwarmen en groene energie opwekken mogelijk is. Een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is het installeren van warmtepompen. Dit is minder bekend dan het plaatsen van zonnepanelen, maar het is ook zeker een effectieve manier van groener leven.
Warmtepompen zijn machines waarmee je je huis of je tapwater kan verwarmen door middel van warmte dat afkomstig is van een ander medium. Afhankelijk van waar je die warmte vandaan wilt halen zijn er verschillende soorten warmtepompen.
Water water warmtepompen zijn warmtepompen die hun warmte halen uit het grondwater en deze warmte weer afgeven aan cv-water. Voor het gebruiken van een water water warmtepomp heb je een buizenstelsel, twee putten en de warmtepomp zelf nodig. Het water wordt vanuit de pompput door de leidingen omhoog gepompt. Dan komt het terecht in de warmtepomp zelf, waar een speciale vloeistof wordt opgewarmd door de warmte uit het grondwater. Deze vloeistof wordt in de compressor van de warmtepomp onder druk gezet, waar het vervolgens een hogere temperatuur krijgt door dit drukverschil. Die warmte wordt vervolgens weer afgegeven aan het water in de cv-ketel. Deze installatie is vrij duur om aan te leggen, aangezien er twee putten geboord moeten worden en er leidingen moeten worden aangelegd. Er moet ook rekening gehouden worden met het grondwater, omdat de natuurlijke temperatuur van het grondwater niet mag veranderen.
Verder heb je ook nog lucht water warmtepompen. Deze warmtepompen nemen warmte op uit de buitenlucht. De opgenomen warmte wordt vervolgens doorgegeven aan het vloeistof in de warmtepomp. Deze vloeistof wordt hierdoor opgewarmd en wordt verder vervoerd naar de compressor, waar het vloeistof onder druk wordt gezet en dus de temperatuur stijgt. De warmte die vrijkomt bij deze temperatuurstijging wordt vooral gebruikt voor het verwarmen van water. Omdat het vloeistof in de warmtepomp bijzonder gevoelig is voor veranderingen in temperatuur, is het ook mogelijk voor de lucht water warmtepomp om te werken in de winter.
|
https://techneco.nl/ |