Net Whizz
Image default
Woning en Tuin

Hoe bedreigt een kever de iep?

Het lijkt een tegenstelling: de kleine kever tegenover een grote boom. Deze sterke boomsoort is regelmatig te zien in het Nederlandse straatbeeld. Sierlijk en stevig, maar kwetsbaar voor een schimmelinfectie. En laat die kleine kever, de iepenspintkever, nu de drager zijn van de sporen van deze schimmel. De schimmelinfectie, genaamd de iepziekte, is in staat de sterke boom te vellen. De kever is daarmee de boodschapper van een groot risico voor deze kostbare boom.

Ziekteproces

Van nature is de iep een sterke boom. De boom voelt zich thuis op veel plekken, en is bestand tegen vervuiling in de lucht. De infectie van de schimmel heeft echter een verwoestend effect. De infectie, veroorzaakt door de overdracht van de schimmel door de kever, start boven in de kroon. Uiteindelijk treft de ziekte de gehele boom. Besmetting uit zich in de vorm van gele of verdorde bladeren en start vanuit de kroon van de boom. Aan de binnenzijde van tak of onder de bast is de infectie daadwerkelijk zichtbaar in de houtvaten.

Besmettelijk?

Een inmiddels geïnfecteerde boom kan ook besmettingsgevaar opleveren voor andere bomen in de omgeving. Door de lange beworteling van de boom, die soms wel tot 15 meter reikt, kan er contact ontstaan met een naastliggende iep. Door contact tussen de wortels ontstaat verspreiding van de ziekte. Bij een besmetting via wortelcontact verloopt de verspreiding omgekeerd, vanaf de wortel naar de kroon.

 

Hoe kom je er vanaf?

Voorkomen is in dit geval de oplossing, en dit is mogelijk door middel van het toedienen van een vaccin. Je kunt de werking vergelijken met een griepprik, waarbij het vaccin in dit geval bestaat uit specifieke sporen van een schimmel. Het afweersysteem van de iep wordt hiermee ‘aan’ gezet, en beschermt de iep over de periode van een jaar. DutchTrig® levert een natuurlijke oplossing door deze vaccinatie en werkt effectief en snel. Het vaccin heeft zich inmiddels al de nodige jaren internationaal bewezen. Het afgelopen jaar is in Nederland na vaccinatie 99% van de bomen niet besmet geraakt.