Als je het nieuws de laatste tijd hebt gevolgd, heb je misschien meegekregen dat per december dit jaar er nieuwe richtlijnen zijn voor plantgezondheid. Tegen december dit jaar is het verplicht voor alle voor opplant bestemde planten om voorzien te zijn van een plantenpaspoort, maar wat is een plantenpaspoort precies en waar is het voor?

 

Een plantenpaspoort is een document dat verplicht moet worden gegeven bij het verhandelen van bepaalde planten binnen de Europese Unie. Er staan een hoop gegevens in het plantenpaspoort, die bedoeld zijn om informatie te verschaffen over de plant. Dit zijn bijvoorbeeld: de botanische naam, de ISO-code lidstaat, de traceerbaarheidscode en de ISO-code van het land van oorsprong. Pas als alle ongewenste organismen van de plant zijn verwijderd, wordt er een plantenpaspoort gegeven aan de plant. 

 

Waar kan je een plantenpaspoort vinden? Er zijn meerdere plekken waar de verzender een plantenpaspoort kan weergeven op de plant. In de meeste gevallen zal je het in welke vorm dan ook aantreffen op de kleinste verhandelbare eenheid. Het kan zijn dat het paspoort is geprint op een kaartje dat in de pot is gestoken. Ook kan het paspoort zich op een label bevinden die aan de plant is gehangen, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat het paspoort direct op de pot is geprint. 

 

Een plantenpaspoort printen kan dan ook op verschillende manieren. Afhankelijk van het materiaal waar je de plantenpaspoort op print, moet je verschillende printers gebruiken. Voor het printen op de pot zelf kan je beter een kleinkarakter inkjet printer gebruiken, terwijl je voor het printen op een label of op een kaartje beter een grootkarakter inkjet printer kan gebruiken. 

 

Als je toch nog problemen hebt met het uitvogelen van wat je nou moet doen met plantenpaspoorten en hoe je ze moet maken, is het aan te raden om een expert te raadplegen, zodat je kan voorkomen dat je de nieuwe richtlijnen van de Europese Unie goed volgt.

 

https://coding.koenig-bauer.com/nl/
Published on :Posted on