Net Whizz
Image default
Dienstverlening

Boekhouden zelf doen of laten doen

Boekhouden zelf doen of laten doen
Boekhouden, een term die je niet veel meer hoort. De boekhouder uit de jaren vijftig is er niet meer. Die is nu vervangen door de accountant. Toch doen ze globaal hetzelfde werk, alleen is het wat meer uitgebreid door allerlei nieuwe wetten en regelgevingen die er bij zijn gekomen.
 
Wat is boekhouden?
Wat kun je eigenlijk verstaan onder de term boekhouden? Heel kort gezegd, je houdt in ‘de boeken’ bij hoeveel er in komt en hoeveel er uit gaat. Natuurlijk kunnen we de term ook wat breder omschrijven. Boekhouden is het bijhouden en uitwerken van wat er in de onderneming, in het bedrijf, maar het kan ook in het huishouden, per week, maand, kwartaal of jaar, in komt qua financiën en wat er uitgaat. Aan de hand van deze cijfers kan een onderneming berekenen hoeveel winst of hoeveel verlies hij heeft gedraaid. Houd je het per project bij, dan kun je zien of je winst of verlies op dat project hebt gedraaid. Vroeger werd dit boekhouden gedaan in grote kasboeken. Tegenwoordig wordt dit vrijwel altijd op de computer, vaak in speciale boekhoudprogramma’s uitgewerkt.
Er zijn ook veel huishoudens die een boekhouding bij houden. Dan schrijf je precies op wat je wekelijks of maandelijks nodig hebt voor de boodschappen, voor de verzorgingsproducten, voor kleding, schoeisel enzovoorts. Je kunt het dit natuurlijk net zo veel specificeren als je zelf wilt.
 
Belasting betalen
Wanneer je een onderneming hebt, of als je zzp’er bent, of wat voor bedrijf je ook hebt (als er maar geldstromen lopen) dan wil de overheid weten wat je verdient, en welke omzet je hebt. Naar de grote van je omzet moet je dan een bepaald bedrag afdragen aan de overheid. Ben je zelf liever bezig met het metselen van een muur, het aanleggen van een tuin, of het als zelfstandig verpleegkundige, verzorgen van mensen? Schakel dan een boekhouder of accountant in die voor jou precies uitrekent wat je per kwartaal of per jaar af moet dragen aan de belastingdienst. Maar die ook voor je kan uitrekenen wat er het afgelopen jaar goed heeft gelopen en waar er financiële aandachtspunten liggen.
 
Zelf doen
Vind je het leuk om zelf je eigen cijfers op te stellen? Zelf je eigen belastingaangifte te doen? Kortom je eigen boekhouding bij te houden? Denk dan wel aan alle voordelen die je mee mag nemen bij het indienen van een belastingaangifte. Bijvoorbeeld: Heb je een scholing gevolgd? Dan mag je de kosten van deze scholing aftrekken van de belastingaangifte. Ook als je nog materialen of voorraad in huis hebt, dan kun je deze aftrekken van je belastingaangifte. En heb je gedacht aan de afschrijving van je materialen? Doe je zelf niet te kort, lees alle regels en voorwaarden, houd bij welke subsidies er zijn en kijk waar je gebruik van kunt maken.

Kijk hier voor een lokale boehouder

https://boekhouder-offertes.com/