Net Whizz
Image default
Auto’s en Motoren

Wat is voor jou de meest aangewezen autoverzekering?

Eén ding wat we met absolute zekerheid kunnen zeggen is dat de ene autoverzekering de andere niet is. De meest eenvoudige autoverzekering op de markt is bijvoorbeeld de WA-verzekering. Voor dit soort verzekering geldt dat ze louter en alleen die schade dekt welke door jou wordt aangebracht ten opzichte van derden. Er zijn echter alternatieven beschikbaar. Zo is het bijvoorbeeld eveneens een mogelijkheid om te kiezen voor een beperkt casco evenals een volledige casco verzekering ook. Voor deze autoverzekeringen geldt dat ze dan wel wat duurder zijn, daar staat tegenover dat ze wel aanzienlijk meer zekerheid bieden. Ben jij nog volop bezig met het achterhalen welk type autoverzekering nu precies voor jou de meest aangewezen optie is? Dan zal je kunnen vaststellen dat de informatie op deze pagina je zeker zal kunnen helpen bij het maken van je keuze.

De WA-verzekering, de wettelijk verplichte basisverzekering

De eerste autoverzekering die je kan afsluiten is de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier de verzekering die je eigenlijk uitsluitend afsluit met als doel om de schade die jij aanbrengt aan derden in te dekken. Het is de doelstelling van de Europese regering om ervoor te zorgen dat elke deelnemer aan het verkeer in Europa is beschermd tegen schade die hij of zij heeft geleden zonder dat er daarbij sprake is van schuld. Door elke eigenaar en bestuurder van een gemotoriseerd voertuig te verplichten om deze WA te verzekeren kan hier eigenlijk vrij eenvoudig voor worden gezorgd.

Heel wat mensen zijn van mening dat de WA-verzekering voor hun auto voldoende is. Dat is het gevolg van verschillende redenen. In eerste instantie vertegenwoordigt hun auto mogelijks slechts een beperkte waarde. Deze lage waarde zorgt ervoor dat het belangrijk is om de kosten van de verzekering zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast spreekt het ook voor zich dat lang niet iedereen ervoor kiest om op jaarbasis heel wat kilometers af te leggen, integendeel. Leg jij slechts een beperkte hoeveelheid aan kilometers af? Dan zal ook jij wellicht al snel tot de conclusie komen dat de gewone WA-verzekering voor jou mogelijks voldoende is. Op deze manier kan je ook nog eens meteen de kosten voor je autoverzekering tot een absoluut minimum beperken.

Wanneer kies je voor de WA+ beperkt cascoverzekering?

Ondanks het feit dat heel wat mensen van mening zijn dat de WA-verzekering voor hun auto voldoende is moet het gezegd dat er heel wat potentiële verzekeringnemers toch ook een beetje een wrang gevoel bij hebben. Dat is natuurlijk te wijten aan het feit dat er op geen enkele, maar dan ook geen enkele manier dekking zal worden geboden voor schade die aan jouw auto zelf is ontstaan. Nochtans zou dat wel belangrijk kunnen zijn. De WA+ beperkt casco autoverzekering vormt als het ware de gulden middenweg tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de allrisk verzekering.

Indien je kiest voor het afsluiten van dit type autoverzekering zal je kunnen vaststellen dat je kan rekenen op de aanwezigheid van de WA-dekking, maar dan wel nog aangevuld met een aantal extra dekkingen. Het gaat hierbij dan om een dekking tegen brandschade, maar ook tegen schade als gevolg van een diefstal. Voor de WA+ beperkt cascoverzekering geldt dus dat ze ook wel degelijk bepaalde zekerheden met zich meebrengt voor jouw eigen voertuig. Dit bovendien zonder dat je rekening moet houden met de toch wel vrij hoge kosten van een allrisk autoverzekering.

Wat maakt de allrisk autoverzekering nu precies zo interessant?

De derde en tevens ook meest uitgebreide autoverzekering is de zogenaamde allrisk. Voor dit type van autoverzekering geldt dat ze je over de hele lijn voorziet van de meest optimale dekkingen. Voor veel mensen zal dit natuurlijk meteen als muziek in de oren klinken. Wie wil er nu namelijk niet optimaal zijn beschermd tegen alle mogelijke schade waar zijn of haar auto mee kan worden geconfronteerd? Toch moet het gezegd dat een allrisk niet voor iedereen even interessant is. Enkele nadelen waar je rekening mee dient te houden zijn dan ook de volgende:

  • De standaard premie van de allriskverzekering ligt behoorlijk hoog;
  • Doorgaans wordt de premie opgesplitst wat extra kosten met zich mee kan brengen;
  • Niet elk voertuig kan zomaar allrisk worden verzekerd;

Ondanks de bovenstaande nadelen spreekt het natuurlijk voor zich dat er aan de allrisk verzekering ook menig aantal interessante voordelen zijn verbonden. Indien jij er ook voor gaat kiezen om de complete autoverzekering af te sluiten zal je dan ook kunnen vaststellen dat je bent verzekerd tegen:

  • Schade aan derden;
  • Schade als gevolg van een diefstal;
  • Brandschade of schade als gevolg van een explosie;
  • Schade als gevolg van een aanrijding met een wild dier;
  • Glasschade of bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit;
  • Zelf per ongeluk veroorzaakte schade aan het voertuig;

Bovenstaand overzicht maakt het dus duidelijk, wil jij er zeker van zijn dat je met jouw autoverzekering over de hele lijn kan rekenen op de meest optimale dekkingen? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat de allrisk autoverzekering voor jou veruit de beste keuze is.

Waar moet je dus rekening mee houden bij een autoverzekering kiezen?

Ben je van plan om een (nieuwe) autoverzekering af te sluiten? Dan zijn er zeker een aantal factoren waar je graag rekening mee zal willen houden. In eerste instantie zal je kunnen vaststellen dat je altijd de verzekering moet kiezen in functie van de waarde van het voertuig waarover je beschikt. Daarnaast spreekt het voor zich dat het ook zeer belangrijk is om rekening te houden met het aantal kilometers die je aflegt met je auto. Doe je per jaar echt veel kilometers? Dan zal de allrisk voor jou bijvoorbeeld interessant zijn. Gebruik je de auto eerder sporadisch voor lange afstanden en dus niet voor alledaagse verplaatsingen? In dat geval kan de allrisk duidelijk overkill zijn bij je auto verzekeren.

Hoe dan ook, ongeacht het soort autoverzekering die je wenst af te sluiten, het is in de praktijk altijd een aanrader om even een vergelijking te doorlopen. Het doorlopen van een dergelijke vergelijking heeft namelijk als gevolg dat je in een mum van tijd niet alleen de beste, maar tevens ook de financieel interessantste autoverzekering zal weten te achterhalen.